Gronden

Een vaak voorkomend misverstand is dat “spiritualiteit” of de spirituele wereld, zweverig zou zijn. Niets is minder waar – en ergens is het ook weer helemaal waar….. Hoe komt het eigenlijk dat veel mensen daar zo over denken?  Het antwoord zit al besloten in het woord ‘denken’.  De gedachte van zweven is  vooral versterkt door de invloed van Descartes en de toenmalige tijdgeest.  Descartes zei immers “ik denk, dus ik ben” . Helaas voor Descartes is denken maar een klein onderdeel van ons totale zijn. De grote invloed van dat tijdperk – dat overigens voor de evolutie van de mensheid z’n belang heeft gehad ! – is in ieder geval geweest dat de mens zich nog sterker ging identificeren met z’n verstand, met z’n denken. En op die manier is er een wig gedreven tussen hemel en aarde, tussen de wereld van het geestelijke, het spirituele en die van het mentale en fysieke.  De ‘realiteit’ was het tastbare, denkbare en bewijsbare en alles wat je met je gewone zintuigen niet kon horen , zien of aanraken was dus niet van de aarde en ‘uit de lucht gegrepen’ of een voortbrengsel van overmatige fantasie. Maar heb je er wel eens ècht bij stil gestaan dat de hele aarde in de ruimte zweeft , dat wij hier met z’n allen op deze aardbol in de ruimte zweven?


Kijk op een heldere avond eens naar het heelal en de sterren en laat dat beeld eens op je inwerken. Niets dan ruimte, en vormen die in die ruimte ‘zweven’. Natuurkundigen hebben ontdekt dat ook ons fysieke lichaam voor 99.99% uit lege ruimte bestaan.  Die zogenaamde lege ruimte is de universele intelligentie die je fysieke vorm heeft gecreëerd en die je lichaam in principe gezond houdt. Je hoeft bijvoorbeeld niet na te denken over hoe je je spijsvertering moet doen of over hoe je ademhaalt en als je je in je vinger gesneden hebt vind je het vanzelfsprekend dat het weer geneest. Het is een intelligentie die van-Zelf te werk gaat. Sterker nog, als je erover na zou gaan denken, zou je de boel alleen maar ontregelen.
Door volledig met je aandacht in je lichaam te gaan, maak je bewust contact met die universele intelligentie, met dat wat je uiteindelijk bent.  Dit bewuste contact met je lichaam wordt ook wel ‘gronden’ genoemd.  In plaats van voornamelijk in je hoofd te zitten, in je denken, ga je met je aandacht om te beginnen naar je voeten, en vervolgens naar je benen, je romp, je armen en handen.  Een hulpmiddel is om te visualiseren dat je voeten en/of je zitvlak verbindingslijnen hebben naar het centrum van de aarde.
Hoe vaker je dit ‘gronden’ toepast, hoe duidelijker je je lichaam en het leven daarin , gaat voelen en hoe beter je signalen opvangt.  Je voelt beter en sneller wat je nodig hebt in termen van eten en drinken en van activiteit of rust. Je wordt je ook meer bewust van de signalen om je heen,  van de kwaliteit van de energie die op je afkomt en of deze wel of niet bij je past op dat moment.  Het is dus essentieel voor je gezondheid en het realiseren van je doelen. Je intuïtie wordt er scherper van waardoor je beter beslissingen kan nemen. Een eenvoudige toets om te checken of je iets echt wilt is te voelen of je voeten echt stevig op de grond staan, met andere woorden, voel je of je deze stap echt moet zetten, heb je hier van top tot teen de goede energie voor.  Of is het alleen een idee in je hoofd (wat ook nog van een ander afkomstig kan zijn….) dat je verder geen handen en voeten kan geven ?  De ether is gevuld met ideeën en “programma’s” over hoe we moeten leven, wat onze doelen zouden moeten zijn. Door te gronden kun je voelen of je levensenergie blijft stromen of  er blokkades optreden of oude blokkades aan het licht komen.
 
Zo is je lichaam dus een perfecte graadmeter voor wat er energetisch aan de hand is. Als je zelf te veel in je denken bent doorgeschoten, dus te veel in verleden of toekomst en te weinig in het nu, dan zet je je lichaam met die overmatige mentale activiteit voortdurend onder spanning. Maar ook het dwangmatige denken van anderen en hun negatieve emoties kunnen je flinke hoofdpijn of buikpijn bezorgen. De taal is rijk aan uitdrukkingen in dit verband zoals ‘iemand iets in de maag splitsen’ of “a pain in the neck” .   In plaats van een aspirine te nemen is het voor je gezondheid beter om te onderzoeken of en hoe je nog met mensen om wil gaan die je dit ongemak bezorgen , en of en hoe je een dergelijke situatie kan veranderen.
Wat kun je doen om beter te gronden?

  • zo vaak als mogelijk zonder schoenen lopen, zo maken je voeten het beste contact met de aarde-energie , wat ook belangrijk is voor het afvoeren van spanningen , en zo blijf je gemakkelijker met je aandacht ‘beneden’
  • sport of andere lichamelijke activiteit zoals tuinieren ; yoga of tai chi
  • voldoende slaap . Zonder de nodige uren slaap kun je simpelweg niet goed gronden. Dan zweef je pas echt…..
  • bewust en diep ademhalen
  • helaas voor velen, is alcohol ook niet bepaald bevorderlijk voor een goede gronding


Gronden is dus bewust aanwezig zijn in je lichaam. Die aan-wezig-heid betekent dat je de levendigheid van je Wezen kunt voelen, de pure essentie van wie je bent.  Als je van top tot teen aanwezig bent voel je je fit en kun je je doelen in zowel harmonie als kracht manifesteren.


Ans Carels , januari 2006

^ Naar boven