Je grootste kapitaal


Dit verhaal gaat over dat waar je geen geld aan hoeft uit te geven , simpelweg omdat het niet te koop is , nl je spirituele bewustwording – de bewustwording van het feit dat je een door-en-door creatief wezen bent..  Natuurlijk kun je geld besteden aan boeken over spiritualiteit, aan workshops of het maken van een pelgrimstocht. Maar al die dingen zijn niet meer dan wegwijzers naar de rijkdom in jezelf. En die vind je in de stilte, wanneer je niet wordt overschreeuwd door het lawaai van de wereld of de behoeften van je ego om achter iets aan te jagen.

Ook is het voor je spirituele bewustwording niet nodig om afstand te doen van je geld (of je baan of wat dan ook)  Oude beelden van arme monniken en nonnen die sober en kuis door het leven kruipen zijn diep in de collectieve menselijke psyche gegrift , een ‘programmering’ die maakt dat er ook vandaag nog aardig wat mensen zijn die menen dat spiritualiteit hand in hand gaat met armoede. Maar ook op die manier is het niet ‘af te dwingen’  Dat is een opluchting….
Geld is immers een ruilmiddel – niet meer en niet minder – dat wordt gebruikt in de interactie tussen twee of meer mensen om een prestatie te honoreren.

Gewoon een  uitwisseling van energie.
Het werken aan je spirituele realisatie doe je uiteindelijk altijd alleen. Het is de weg naar binnen die niet afhankelijk is van de medewerking van anderen. ( Als het dat wel is, is dat één van de eerste dingen waar je je vrij van moet maken. )
Maar laat je geld en je bezittingen je spirituele ontwikkeling ook niet in de weg staan. Koop bijvoorbeeld je gevoelens van ongenoegen niet af.  Leg een ruzie niet bij met een duur cadeau ipv een echt gesprek waardoor je je geestelijk kunt verdiepen. Sier je ego niet op met een indrukwekkende reis, terwijl de grootste reis , de reis naar binnen is , naar de stilte en diepte van je innerlijke tempel.
Zo kom je bij je ingeboren creativiteit. In plaats van iets te willen krijgen van een ander, kun je de impuls voelen om zelf te creëren.  Want de aard van het leven is creatief. De universele levensenergie, die in alles en iedereen stroomt, doet de hele tijd niets anders. Er ontstaan continu nieuwe universa , melkwegstelsels, sterren , planeten, mensen, dieren, planten, mineralen. Die levenskracht zit in iedere cel van je lichaam.  Je creativiteit is dan ook je grootste en meest wezenlijke kapitaal.    Op die plek vind je trouwens ook je humor. Een relativerend weten dat alles in het aardse leven tijdelijk is – dus met al z’n ups and downs- , omdat we hier op deze planeet leven in dualiteit:  van geven en ontvangen, dag en nacht, geboorte en dood , winst en verlies.   Laat je afhankelijkheid los van iets ‘moeten hebben’.   Je hoger zelf weet wanneer het de tijd is om iets los te laten en creëert altijd precies dat wat je nodig hebt.  Ook al is het ego het daar niet altijd mee eens. Dat meet zich altijd met anderen en heeft dus de neiging om dat te willen hebben wat anderen hebben. En liefst dan nog iets meer, beter of groter.  Maar het hoger zelf weet wat de heelheid dient : die van jou en die van het universum. Uiteindelijk zijn die Eén.  Dus als je daarmee in verbinding bent gaat er heel veel van-Zelf en is er altijd genoeg voor dat moment.  Door die verbinding  beschik je over een onuitputtelijke creatieve kracht die in het hier en nu altijd een adequaat antwoord of oplossing heeft. Geen zorgen voor morgen dus. Dat betekent niet dat je geen stappen moet zetten of voorbereidingen moet treffen. Je doet dat dan echter vanuit een innerlijk gevoel van wat juist is op dit moment (!) ipv uit angst van wat er fout kan gaan.  Leef in de wereld maar laat je niet door de wereld leven. Ga regelmatig met je aandacht naar binnen om contact te houden met die bron waar je grootste kapitaal is gehuisvest. Laat het niet beperkt zijn tot een uurtje in het weekend , je vakanties of jaarlijkse retraite.  Neem bij voorkeur iedere dag een uur de tijd om echt stil te worden.  Kijk wat voor jou het beste werkt. Je kunt ook ieder dagdeel bv een kwartiertje nemen. Het gaat er om dat je het zo regelmatig doet dat het een onderdeel wordt van je dagelijks leven. Cultiveer die innerlijke rust, zet iedere stap met aandacht.  Het gaat er niet om wat je doet . Het belangrijkste is hoe je iets doet, nl zonder jezelf te verliezen.
Geniet van je mooie auto, je huis of je vooraanstaande positie. Maar wees er niet aan gehecht. Zorg dat je innerlijk vrij bent zodat je – wanneer het zich aandient vanuit het hoger zelf – met zorg en gemak los kunt laten wat niet langer bij je hoort.  Om ruimte te maken voor het nieuwe wat zich in je leven wil manifesteren.

Zonder vernieuwing is er geen leven, alles en iedereen evolueert voortdurend. Als je een verlies lijdt is dat geen “straf” ,  hoewel je op het eerste gezicht wel geneigd bent om te kijken naar wat er “mis” is gegaan.  Onze grootste verliezen blijken vaak een “blessing in disguise” te zijn.  Iets gaat alleen bij je weg – of komt naar je toe -  omdat het hoger zelf die ervaring creëert. Altijd vanuit heelheid. Je hebt geen ervaringen nodig om heel te worden.  Je bent al heel.

Ervaringen zijn interessant voor ons als spirituele wezens , ze spiegelen je één van de vele facetten van wie je bent. Zo leert het Zelf zich-Zelf kennen.  Iedere ervaring is een creatie en zowel door je successen als door je tegenslagen en verliezen leer je facetten van jezelf aanboren waar je je nog niet bewust van was.

Op spiritueel niveau zijn die facetten er altijd.  Door ze hier op aarde fysiek gestalte te geven kun je er es rustig naar kijken en leer je om er bewust mee om te gaan.
Investeer dus regelmatig in het contact met je hoger zelf zodat je kunt voelen/horen/weten wat voor jou het beste pad is, welke ervaringen jou het beste dienen in je eeuwige evolutie.  Soms rijk, soms arm , soms alleen, soms voortdurend met mensen om je heen, soms een carriere, soms zonder werk.  Haal in alle gevallen de “oogst” uit de ervaring waar je in zit, nl een dieper bewustzijn van de diamant die je in al z’n facetten bent.  Je uiteindelijke zekerheid in het wisselende decor van het aardse leven bestaat uit het besef dat je vanuit je bron het vermogen hebt om voortdurend te vernieuwen en te creëren. Dat is je

grootste kapitaal.

 

Ans Carels, september 2005

^ Naar boven