In the Flow

Het vallen van de bladeren in het najaar is altijd een goede gelegenheid om ‘in te tunen’ op de vanzelfsprekendheid en het gemak waarmee alles in de natuur het oude loslaat om – na een diepe winterstilte – weer ruimte te hebben om het nieuwe te laten ontspruiten en tot bloei te laten komen. De boom gaat met de stroom mee, hij doet geen moeite om z’n bladeren vast te houden, heeft geen last van een ego dat zegt dat hij dan de hele winter met kale takken staat. Er is een groot gemak in groeien, loslaten en weer verder groeien. De mens die zich volledig identificeert met z’n ego en  z’n zekerheid zoekt in de wereld van de uiterlijke vorm in plaats van bij z’n diepere onstoffelijke wezen, worstelt , vecht en zucht wanneer voor bepaalde situaties de tijd er op zit en die dus losgelaten moeten worden.  We zijn een deel van het grote kosmische geheel en hebben als zodanig onze plaats in de natuurlijke loop en de natuurlijke ordening.  Iets vast proberen te houden tegen deze  ordening in kost veel energie en uiteindelijk moet je je toch overgeven aan de onvoorstelbaar grote kosmische kracht.
De natuur biedt prachtige metaforen voor levensprocessen , bovendien is contact met de natuur de meest gemakkelijke manier van mediteren. Je zou kunnen zeggen, dat wanneer je de stilte van de natuur op je in laat werken, mediteren als techniek overbodig is. De lading van de natuur is dusdanig dat je aura er vanzelf schoongemaakt wordt van de blokkades die veroorzaakt worden door te veel denken. Er zijn psychologische onderzoeken die uitwijzen dat het denken van de meeste mensen voor 90% bestaat uit herhalingen van oude gedachten! Wat een ballast.

Worden wij wakker?
Juist ook in deze huidige tijd met alle ‘elektro-smog’ van onder meer computers en gsm’s  is het wezenlijk voor je geestelijke en fysieke gezondheid om de genezende kracht van de natuur regelmatig op te zoeken. Zeer lezenswaardig in dit verband is het boek van Marcel Messing “Worden wij wakker” , dat aankaart hoe onze vrijheid meer en meer wordt beknot door de mogelijkheden die de elektronische techniek van deze eeuw biedt aan diverse instanties die de bedoeling hebben om te controleren en te manipuleren. Geen samenzweringstheorie,  maar onthutsende feiten geven in dit boek aan hoe Big Brother je in een ‘elektronische kooi’ zet onder het motto van veiligheid en bescherming.  Overigens worden door de schrijver de voordelen van bijvoorbeeld internet niet ontkend, het is duidelijk dat dit een informatierevolutie mogelijk heeft gemaakt.
Het ziet er naar uit dat er op dit moment twee grote krachten in de wereld werkzaam zijn : enerzijds is een toenemend aantal mensen de spirituele weg ingeslagen, zoekende naar heelheid, liefde , de essentie van het leven, anderzijds zijn de krachten die verdeeldheid brengen , oorlog voeren en overheersen ook duidelijker dan ooit zich aan het roeren.  Er is een nieuwe tijd op aarde aan het ontstaan en het lijkt erop dat deze laatste kracht dat collectieve transformatie proces tegen probeert te houden met vergaande controle.
Hoe wakker ben jij?  In welke mate ben je je bewust van hoe je denken en je gedrag geconditioneerd is ?  Kun je je eigen gedachten observeren, zien waar je in ego vastzit? Met andere woorden, hoe vrij ben je om je hart te volgen. Met vrijheid bedoel ik niet je zin doen ten koste van anderen. De vrijheid om je hart te volgen betekent dat je in staat bent om te luisteren naar je Innerlijke Stem. De stem die verbonden is met de Grote Bron, de bron van liefde, van heelheid (niet te verwarren met de kakelende stem in je hoofd die 90% van de tijd oude gedachten produceert) Als je naar die stille plek in jezelf gaat , neem je beslissingen die goed zijn voor jou en je alles brengen wat je nodig hebt, en die goed zijn voor het geheel. Ook al kun je als individu dat geheel niet overzien. Er is dan een intuïtief weten dat het goed is. Dan voelt het goed in je hele lijf en in de actie die op zo’n beslissing volgt zit dan ook veel gemak. Maak regelmatig je hoofd leeg met behulp van meditatie of in de natuur. Dan sta je er net zo stevig en vanzelfsprekend als die boom.


Ans Carels
september 2007

^ Naar boven